Vandringskläder

Vad ska man ha för kläder på fjällvandring? Kan man gå i samma kläder som man har på sig på långpromenad hemmavid, eller måste vandringskläderna vara av något särskilt märke eller material?

Alla dessa frågor och mer därtill ska vi reda ut här och nu! Börja med att se videon, och därefter grottar du ner dig i detaljerna med hjälp av nedanstående artikel.

***Artikeln innehåller annonslänkar***

Vandringskläder

Vandringskläderna delas in i följande kategorier:

  • Underkläder
  • Underställ
  • Vindjacka
  • Byxor
  • Värmeplagg
  • Regnkläder
  • Skor

Vi ska gå igenom varje kategori för sig; vad är det för funktion som vandringskläderna ska uppfylla, vilka märken och modeller som ger mest valuta för pengarna, samt hur du använder och förvarar kläderna för att få ut maximal nytta av dem.

Vandringskläder
Strax söder om Kaitumjaure. Vinden tilltar, dags att ta på sig en lätt vindjacka.

Underkläder för vandring

Kalsonger och trosor, gärna i merinoull istället för bomull. Fördelarna med ull är många; dels värmer det även när det är blött, vilket är fördelaktigt på fjällvandring där vädret varierar kraftigt mellan varmt och soligt till kallt, regnigt och blåsigt. Men ull har också en svalkande effekt under varma dagar, då det isolerar mot värme utifrån och verkar på så sätt svalkande.

Ull har också antiseptiska egenskaper, vilket gör att ull är i viss mån ”självrengörande”. När du vädrar ullplaggen mellan användningarna så behöver de inte tvättas lika ofta som bomullsplagg. Ull motverkar också dålig lukt och passar därför utmärkt för just underkläder och strumpor. Allra bäst är att satsa på merinoullskalsonger eller trosor i tunn merinoull.

Aclima LightWool Shorts Men – Kalsonger i merinoull för herrar
Aclima LightWool Hipster Women – Hipsters i merinoull för damer
Aclima LightWool Briefs Women – Briefs i merinoull för damer

Som kille så låter jag bli att ge detaljerade rekommendationer om BH:ar och Sport-BH:ar då jag känner att jag inte har tillräckligt stora kunskaper inom området 🙂 Men eftersom att underkläder i merinoull fungerar fantastiskt bra för vandringsäventyr, så råder jag dig ändå att ta en titt på denna Sport-BH i merinoull:

Smartwool Women’s Seamless Racerback Bra – Sport-bh i sömlös design med mjukt foder i merinoull

Underställ för vandring

Min rekommendation är att du skaffar dig två stycken långärmade underställströjor; en i merinoull och en i syntetmaterial. Tröjan i syntetmaterial köper du för en billig penning på din lokala sportaffär, exempelvis på Stadium Outlet eller XXL, och den har du på dig på dagen när du vandrar. Underställströjan i merinoull förvarar du i en vattentät packpåse, exempelvis denna, inne i ryggsäcken tillsammans med ett par långkalsonger i merinoull samt yllestrumpor.

Merinoullströjan och långkalsongerna använder du sedan som ”backup” för kalla dagar och nätter när temperaturen kryper ner under 10 grader. Yllestrumporna drar du på dig när du lägger dig i sovsäcken under de kalla nätterna.

Devold Hiking Man Long Johns – Långkalsonger i merinoull for herrar
Devold Hiking Man Shirt – Underställströja i merinoull för herrar

Devold Hiking Woman Long Johns – Långkalsonger i merinoull for damer
Devold Hiking Woman Shirt – Underställströja i merinoull för damer

Underställ i merinoull
Samma underställströja i merinoull som jag har använt mig av på fjällvandringar hade jag även på mig under de tuffa väderförhållandena på Laponia Triathlon 2019. Det fina med ull är att det värmer även när det är blött.

Vindjacka för vandring

Företag som vill sälja dyra Gore Tex-plagg till dig använder ordet ”skalplagg” för att sälja ett enda plagg till dig som är tänkt att fungera både som vindjacka och som regnjacka på en och samma gång. Personligen föredrar jag att gå i vindplagg när det är uppehåll och i regnkläder när det regnar måttligt. Om det spöregnar så chillar jag istället i tältet 🙂

Det blir också mycket billigare i längden att låta ryggsäckens axelremmar och höftbälte att nöta på en 200 kronors vindjacka istället för membranet på en 4000 kronors skaljacka. Det som du behöver på överkoppen är alltså en lätt vindjacka. Ju tunnare tyg desto bättre. Och den måste ha en huva.

Salomon Men’s Agile Full Zip Hoodie – Vindjacka med huva för herrar
Salomon Women’s Agile Full Zip Hoodie – Vindjacka för damer

Vindjacka med huva
Lätt vindjacka med huva, kombinerad med mössa för mesta möjliga värme. Dags at slå läger strax ovanför Vakkotavare.

Byxor för vandring

I all sin enkelhet vill vi att vandringsbyxorna ska uppfylla följande två funktioner; skydda dina ben från vind och mygg. Mina absoluta favorit-vandringsbyxor var ett par svarta vindbyxor med sportig och smal passform från Nike, tills de gick sönder efter många års användning på både fjällvandringar och fisketurer.

Byxorna satt perfekt, då kostade inte många hundralappar, och det täta tyget skyddade mig till 100% från både vind och mygg. De var också tillräckligt svala för att ha på sig i sommarvärmen.

Men jag har också sett många kvinnor fjällvandra i träningstights som är varken vindtäta eller myggtäta. Beror det på okunskap, eller kan det vara så att det funkar alldeles utmärkt att vandra i ett par helt vanliga träningstights?

Faktum är att vid kallt väder så fryser vi mer om överkroppen än benen, då alla våra mest vitala organ sitter i överkroppen. Så trots att det är vanligt att det blåser på fjället, så är det inte lika viktigt att ha vindtäta plagg över benen. Benen håller sig oftast varma ändå, så länge inte personen har väldigt lätt för att frysa.

För män och kvinnor som har lätt för att frysa rekommenderar jag ALLTID vindbyxor för fjällvandring. Åk INTE på fjällvandring utan vindbyxor på benen om du vill uppleva en njutbar vandring.

Mygg är inte ett problem på öppna och vindpinade områden. Men så fort du kommer ner till lägre höjder och dalgångar med växtlighet såsom fjällbjörkar och buskar så kan du räkna med desto mer mygg. Då är det en fördel med byxor som är tillverkade i tillräckligt tätt tyg som myggeb inte kan tränga sig igenom med sin snabel.

Rent funktionsmässigt så finns det alltså ingen anledning till att spendera massor av pengar på dyra ”vandringsbyxor” från kända märken inom friluftsbranschen, då ett par lätta vindbyxor från din närmaste sportaffär funkar perfekt för ändamålet. Men om det är viktigt för dig att ha snygga och funktionella vandringsbyxor på fjället med rätta märket på, då rekommenderar jag följande byxor:

Haglöfs Rugged Flex Pant Men – Lätta, vindtäta och snabbtorkande byxor för herrar
Haglöfs Rugged Flex pant Women – Lätta, vindtäta och snabbtorkande byxor för damer

För kvinnor som vill ha ett par tights som är speciellt utformade för fjällvandring rekommenderar jag:
Fjällräven Women’s Abisko Trekking Tights – tekniska vandringstights i tåligt stretchmaterial.

Byxor för vandring
Vandringsbyxor av märket ”Haglöfs” i stretchigt tyg, med praktiska sidofickor där jag rymmer kamerautrustningen.

Värmeplagg för vandring

Värmeplagg för svensk sommarfjäll innebär fleecetröjor, ylletröjor och lätta dunjackor. Dessa används när temperaturen kryper ner under 10 grader och när du rastar. Fleecetröjor och ylletröjor är inte vindtäta, därför kallas de även för ”mellanlager”, då du bär dem under skalplagget som i sin tur utgörs av vindplagget eller regnplagget.

En lätt dunjacka ger dig allra mest värme per viktenhet. Det är det perfekta plagget att ta på sig när man rastar under kalla förhållanden. Den är både vindtät och värmande, och den tar liten plats i packningen. Den lätta dunjackan är det dyraste värmeplagget, men har du en tilltagen budget för vandringskläder så är det bara att slå till. Allra mest värmer en dunjacka med huva, så välj helst en modell som har huva.

Bergans Senja Down Light Jacket Men’s W/Hood – Lätt dunjacka med huva för herrar
Bergans Senja Down Light Women’s Jacket W/Hood – Lätt dunjacka med huva för damer

För dig som inte har tusenlappar att spendera på lätta dunjackor rekommenderar jag istället en fleecetröja. Det är vad jag själv använder på Kungsleden-vandring, och det fungerar alldeles utmärkt. När jag rastar under kalla dagar drar jag på mig fleecetröjan över underställströjan, och ovanpå den har jag antingen min vindjacka eller regnjacka. Jag drar på mig mössan, sedan skalplaggets huva över huvudet, och njuter av rasten!

Men’s 100 Glacier Full Zip – Fleecetröja för herrar
Women’s 100 Glacier Full Zip – Fleecetröja för damer

Som jag nämnde ovan så behöver du en mössa, och du behöver också handskar för att hålla dina händer varma. Åk INTE på fjällvandring utan handskar!

Norröna Falketind Windstopper Short Gloves – Vindtäta handskar för män och kvinnor

Fleecetröja med huva

Regnkläder för vandring

När du ska välja regnkläder för fjällvandring har du följande tre alternativ:

  • Regnställ i Galon
  • Regnställ Gore Tex
  • Regnställ med membran som är billigare och mindre vattentätt än Gore Tex. Olika tillverkare använder olika namn för sina membran.

För i tiden, innan man hade uppfunnit Gore-Tex, använde man sig av regnställ i galon, och det fungerade alldeles utmärkt för dåtidens fjällvandrare. Garanterat vattentätt, och därmed idiotsäkert för blött väder. Baksidan av myntet är att galon är svettigt att vandra i, eftersom det är så tätt så att det andas ingenting.

Efter att Gore-Tex gjorde intrång på regnställsmarknaden gick priserna upp rejält. Jackorna blev också snyggare och lättare. Eftersom att Gore-Tex har ett membran som är tänkt att skydda från väta utifrån, men samtidigt ventilera ut vattenånga inifrån och ut, är det i teorin det perfekta skalplagget för fjällvandring. Och det är också något som Gore-Tex vill få dig att spendera massor av pengar för.

Problemet med Gore-Tex är att det andas inte lika bra som tillverkaren vill få dig att tro. Gore Tex-jackorna säljs också ofta med argumentet att du ska använda dem på din vandring som skalplagg, oavsett om det regnar eller inte. Personligen köper jag inte konceptet; jag vandrar inte i vattentäta kläder i uppehållsväder. Jag har istället en lätt vindjacka som skalplagg för uppehållsväder.

För dig som har gott om pengar att spendera på regnkläder rekommenderar jag en jacka och byxa i Gore-Tex istället för galon. Då vet du att du har fått ett plagg som är lika vattentätt som galon, men som andas åtminstone lite, och som är både lättare och tar mindre plats i ryggsäcken. Och snyggare, då jag vet att det är viktigt för många fjällvandrare. Du använder vindjackan som skalplagg tills det börjar regna. Först då tar du på dig Gore-Tex-jackan (och regnbyxorna).

Haglöfs L.I.M Jacket Men – Regnjacka i Gore-Tex för herrar
Haglöfs L.I.M Pant Men – Regnbyxa i Gore-Tex för herrar
Haglöfs L.I.M Jacket Women – Regnjacka i Gore-Tex för damer
Haglöfs L.I.M Pant Women – Regnbyxa i Gore-Tex för damer

Du som inte vill eller kan spendera flertalet tusenlappar på Gore-Tex-regnställ väljer istället ett membran-plagg av billigare och mindre vattentätt variant än Gore-Tex.

Jag har hittills använt mig av ett regnställ som heter Marmot Precip på mina Kungsleden-vandringar, samt kvällspromenader hemmavid i lätt regn.

Regnstället har fungerat enligt förväntningarna, det vill säga det har skyddat mig acceptabelt från väta i lätt regn. Det är inte är lika vattentätt som Gore-Tex eller galon, men det klarar som sagt av duggregn. Det andas också riktigt bra, bättre än ALLA mina tidigare regnplagg, det väger lite och tar liten plats i ryggsäcken.

Jackan har en bra huva som går att justera så att den sitter som gjuten på huvudet. Det är ett stort plus, då det kan blåsa kraftigt på fjället i samband med regn.

Marmot Men’s PreCip Eco Jacket – Lätt och välventilerande regnjacka i NanoPro för herrar
Marmot Women’s PreCip Eco JacketLätt och välventilerande regnjacka i NanoPro för damer

Byxorna är jag också nöjd med; de är bra skurna, de sitter bra på benen, och de står emot lätt regn.

Marmot Men’s PreCip Eco Pants – Regnbyxor i NanoPro för herrar
Marmot Women’s PreCip Eco Pants – Regnbyxor i NanoPro för damer

Regnjacka för vandring

Skor för vandring

Här hittar du kompletta guider om skor för vandring: